Enorme ransomeware-aanval legt ook webwinkels lam 

Een wereldwijde ransomeware-aanval heeft wereldwijd webwinkels, overheid en het bedrijfsleven getroffen. Onder meer ziekenhuizen en parkeergarages zijn gesloten of slechts deels actief doordat de computersystemen door de aanval niet meer functioneerden.

De aanval startte al voor het weekend. In de hele wereld, van Nederland tot Rusland en van de Verenigde Staten tot Groot-Brittannië, werden computers 'gegijzeld' door de ransomeware. Wereldwijd zijn er al meer dan 57.000 gevallen geconstateerd, waaronder ziekenhuizen, overheidsorganisaties, parkeergarages, consumenten en webwinkels. De ransomeware gijzelt computers en worden pas ontgrendeld als de eigenaar van de computer Bitcoins aan de cybercriminelen overmaakt. De computers die werden getroffen hadden de nodige Windows-updates niet uitgevoerd. Over de daders is nog niets bekend.

Autoriteit Persoonsgegevens

Bent u getroffen door deze aanval, dan moet u dat melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De cybercriminelen hebben immers toegang tot uw computer en kunnen daardoor data stelen.

Last modified: 09:13 - May 16th, 2017